Zdrowi czekoholicy. Jak dobrze jeść czekoladę?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2024 13:29
Olga Ivanowa, blogerka, autorka książki "Zdrowy czekoholik", w której znajdziemy wiele ciekawych przepisów z czekoladą, była gościnią audycji "Popołudniówa". Opowiedziała o tym, jak zdrowo jeść czekoladę i co jada prawdziwy "czekoholik". 
Co to znaczy zdrowy czekoholik?
Co to znaczy zdrowy czekoholik?Foto: Kamil Jasieński/ Czwórka
  • Olga Ivanowa-Gutowska jest autorką książki "Zdrowy czekoholik", w której prezentuje przepisy z czekoladą.
  • Autorka zaleca jedzenie czekolady bez cukru i bez mleka.
  • Czekolada ma wiele wartości odżywczych. 

Zdrowa czekolada

W "Popołudniówie" Kamila Jasieńskiego odwiedziła autorka książki z przepisami na czekoladowe potrawy "Zdrowy czekoholik" Olga Ivanowa-Gutowska. - U mnie w domu wszyscy byli uzależnieni od czekolady, i to nie była zdrowa czekolada. To wpędziło mnie w insulinooporność, dlatego musiałam wymyślić, jak zacząć jeść czekoladę zdrowiej - wyznaje autorka. 

100% czekolady w czekoladzie

Blogerka radzi, żeby odzwyczaić się od mlecznej czekolady, którą znajdziemy niemal wszędzie, na rzecz jej zdrowszych zamienników. - Jesteśmy uzależnieni od słodkich czekolad, bo jest ich bardzo dużo w sklepach, ale jeśli chcemy posmakować prawdziwego smaku czekolady, to musimy sięgnąć po czekoladę 100 procent bez cukru - mówi Olga Ivanowa. - Przepisy w mojej książce zawierają dużo czekolady i zdrową słodycz, bo prawdziwy "czekoholik" docenia smak czekolady, a cukier tylko w tym przeszkadza - wskazuje autorka.


Posłuchaj
18:45 CZWORKA popołudniówa - czekoholicy(mp3) 2024_08_15-15-07-26.mp3 Olga Ivanowa-Gutowska o swojej książce "Zdrowy czekoholik"

 

Dlaczego warto jeść zdrową czekoladę?

Autorka opowiedziała na antenie Czwórki, jakie są zalety wprowadzania zdrowej czekolady i zdrowego kakao do swojej diety. - Dobrej jakości kakao i czekolada dają nam dużo żelaza, cynku i magnezu. Warto zadbać, żeby jak najwięcej ich wprowadzać do organizmu - zaleca blogerka. - Najważniejsze to sprawdzić skład, żeby wybierać kakao bez cukru i mleka.

Energia z czekolady

Oprócz wielu wartości odżywczych czekolada może również być dobrym i pożytecznym urozmaiceniem naszej porannej rutyny. - Czekolada daje nam dużo energii i siły, ale nie takiej jak węglowodan, tylko takiej siły, która będzie się nas trzymała dłużej - mówi "czekoholiczka". - Jak dodamy do tego jeszcze espresso, to mamy prawdziwą moc!

Zobacz także:

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Olga Ivanova-Gutowska

Data emisji: 15.08.2024

Godzina emisji: 15.12

gV/wmkor

Czytaj także

Czekolada. Słodko-gorzka historia

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2021 13:00
W smakowitą podróż ruszamy tym razem szlakiem czekolady. Ta znana nam jest wynikiem niezwykłego małżeństwa – wierzeń i obyczajów przedkolumbijskiego Meksyku i europejskiego zauroczenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia dla wegan i wegetarian. Tofu w roli głównej

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 13:20
Tofu w polskich pierogach, azjatyckich bowlach, śniadaniowej szakszuce, a nawet deserach - w książce "Totalnie tofu" Konrad Budzyk udowadnia, że tofu nie jest nudne, za to zdrowe, smaczne i tanie. 
rozwiń zwiń